BLOG PAGINA
DE TOEKOMST VAN RETAIL

Op zoek naar een passend antwoord voor jouw marketing- of communicatievraagstuk? In het fraaie Figeestaete in Haarlem werken onze creatieven met hart & hoofd aan jouw antwoord. Neem contact op en kom gerust kennismaken!

JA, ER IS WEER TOEKOMST VOOR DE WINKELS IN DE STRAAT

Veel retailers vragen zich af: is er toekomst voor de winkel in het straatbeeld? Echt wel. Vastgoedadviseur Capital Value becijferde dat buitenlandse beleggers nog dit jaar meer dan 1 miljard euro willen investeren in winkelpanden in Nederland.

Het geld gaat vooral naar bestaande Nederlandse winkelstraten, meldt Capital Value dat maandenlang onderzoek deed naar de winkelstand in Nederland. De gerenommeerde vastgoedadviseur ondervroeg dertig buitenlandse beleggers. En circa honderd winkeliers met in totaal ruim 2.300 vestigingen verspreid over heel Nederland.

STEEDS MEER AANDACHT VAN BUITENLANDSE BELEGGERS

In de afgelopen tien jaar groeide de rol van de buitenlandse belegger op de Nederlandse retailmarkt aanzienlijk, aldus Capital Value. De aantrekkende Nederlandse retailmarkt trekt dus steeds meer de aandacht van buitenlandse beleggers. Favoriete landen om in te investeren: Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Ruim 81 procent van de beleggers is vooral geïnteresseerd in panden aan de grote winkelstraten. Zo’n 55 procent investeert het liefst in supermarkten. De afgelopen jaren regende het faillissementen en stonden er steeds meer panden leeg.

RETAILER KRIJGT WEER MOED

De gunstige cijfers geeft de retailer weer moed zo blijkt uit de analyse van Capital Value: 35% van de winkeliers verwacht dit jaar meer winkels te openen binnen hun winkelketen. Slechts 17% van de winkeliers wil vestigingen sluiten.

Het wegvallen van concurrenten, de toename van leegstaande winkels met lagere huren, de economische groei en demografische ontwikkelingen bieden ook kansen. Retailers krijgen de mogelijkheid om meer vestigingen te openen. In veel winkelstraten in Nederland verschijnen ineens weer nieuwe initiatieven na een periode waarin sprake was van een neergaande tendens.

JONGE ONDERNEMERS MET VERNIEUWENDE FORMULES

Wel blijkt volgens het onderzoek dat oudere, vaak nog zelfstandig opererende winkeliers zonder opvolging en/of onvoldoende kennis van moderne verkoopkanalen en marketing, minder positief zijn over de toekomst. Daartegenover staan de vele jonge ondernemers die bij bosjes met allerlei vernieuwende formules op de markt verschijnen.

Een groot gedeelte van de Nederlandse winkeliers speelt in op de toekomst waarbij fysieke winkels gecombineerd worden met online winkelen. 63% Van de ondervraagde winkeliers heeft een webshop en 10% van de winkeliers zonder webshop zegt in de toekomst gebruik te willen maken van een webshop. 5% Van de winkeliers is op dit moment bezig met het bouwen van een webshop.

GERINGE OMZET UIT ONLINE

Het merendeel van de ondervraagde winkeliers (circa 58%) haalt nog een geringe omzet uit online verkoop (tussen 0 en 5% van de totale omzet). Circa 16% haalt een omzet via een webshop van meer dan 15% van de totale omzet.

Let wel, volgens de trends die de Rabobank publiceerde, vindt ondanks de explosief groeiende e-commerce nog steeds zo’n 95 % van de consumentenaankopen in winkels plaats. Consumenten willen zelf bepalen wanneer ze via welk kanaal kopen…:

bron: Rabobankcijfersentrends.nl

“STEEDS MEER ONDERNEMERS DIE KANSEN ZIEN”

Marijn Snijders, directeur Capital Value: ‘Het is mooi om te zien dat zowel winkeliers als buitenlandse beleggers positiever zijn over de ontwikkelingen op de winkelmarkt. Na een neergaande lijn in de afgelopen jaren en veel faillissementen en toenemende leegstand zijn er steeds meer ondernemers die kansen zien.’

‘In veel winkelstraten ontstaan weer nieuwe initiatieven. Met name de demografische groei, de trek naar de steden, de economische groei en het beschikbare kapitaal kunnen ertoe bijdragen dat er een nieuwe impuls komt aan de ontwikkeling van de binnensteden in Nederland.’

Geef je merk een boost
Met ons branding advies
Geef je merk een boost
WIJ ZIJN LI MOON MERKMAKERS MET HOOFD EN HART. SINDS 2003.
Wij zijn Li Moon
Merkmakers met hoofd en hart. Sinds 2003.

Zoek je een creatieve oplossing?

Mail ons!
Op zoek naar een creatieve oplossing voor jouw communicatievraagstuk? Wil je informatie over de middelen die we voor je kunnen inzetten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend voorstel. Vul het antwoordformulier in dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op. Liever bellen? 023 534 34 30. Tot snel!

Li Moon deelt

Blog archief

GEEF JE MERK EEN BOOST

MET ONS BRANDING ADVIES