JOUW MERK OP TIKTOK

Li Moon legt uit hoe je jouw merk op TikTok inzet.

JOUW MERK OP TIKTOK

Dat TikTok razendsnel groeit is geen geheim meer. Het is dé plek voor creatieve video content. In Nederland zijn er momenteel 3,5 miljoen mensen die de app gebruiken. Dit terwijl er in in 2021 ‘slechts’ 1,7 miljoen gebruikers waren. Giga groei! Heb jij ooit door TikTok gescrold en gedacht, hoe komen die mensen steeds weer met die toffe content? Wil je TikTok inzetten voor jouw merk of organisatie maar weet je niet zo goed hoe? Li Moon vertelt je meer!

WAT IS TIKTOK?

TikTok is een platform waar korte video’s worden gedeeld. Hun missie is om een inspiratiebron te zijn en vreugde te brengen. TikTok is begonnen met video’s van vijftien seconden, die gemaakt, ge-edit en gepost worden door gebruikers. Inmiddels heeft het platform besloten om de maximumduur van de video’s op te verhogen tot 10 minuten. Met de wijziging wil TikTok gebruikers naar eigen zeggen meer mogelijkheden bieden.

TIKTOK ALS MARKETINGTOOL

TikTok heeft in een korte periode zeer veel gebruikers gekregen en zit vol met opties om jouw merk te promoten. Het platform is relatief jong en is nu zo’n vijf jaar oud. In tegenstelling tot andere platformen is er nog relatief weinig content op TikTok. Dat betekent dat je met hetzelfde aantal volgers als op bijvoorbeeld Instagram in theorie meer mensen bereikt op TikTok. Dit maakt het dus super interessant om content voor TikTok te gaan maken. Met dezelfde effort bereik je meer mensen. Hierdoor kunnen marketeers nu makkelijk het meeste uit het platform halen; je budget gaat nu grotendeels naar het creëren van goede content in plaats van het boosten van zichtbaarheid. Zo kun je in korte tijd zorgen voor een groot organisch bereik.

Veel bedrijven gebruiken het platform als marketingtool, om bijvoorbeeld kleding te verkopen. Dit wordt gedaan aan de hand van live video’s of de in-app koopoptie. Ook delen individuen en influencers veel kennis op het kanaal. Zo worden er kooktips gedeeld, inspiratie over reizen en wordt er volop gedanst.

Als je je geliefd wilt maken bij de community, moet je organische inhoud presenteren die organisch aanvoelt. Vermijd over-branding, cheesy reclameslogans en dominante productplaatsingen. Typische reclame is volledig misplaatst in TikTok. En niet alleen dat – het is ook niet succesvol. Dit is niet verwonderlijk, gezien de sfeer die heerst op TikTok. De community wil creatieve, ongewone video’s zien en geen perfect geproduceerde marketing video’s.

DOELGROEP VAN TIKTOK

TikTok staat wereldwijd in de top vijf van de populairste apps in de Google Play en App Store. Toch is voor veel bedrijven TikTok nog onbekend terrein. Er wordt vaak gedacht dat het platform alleen wordt gebruikt door dansende tieners, maar dat is al lang niet meer zo. Het grootste gedeelte van de Nederlandse gebruikers is met 41 procent de Gen Z doelgroep.

De Gen Z’ers zijn geboren tussen ongeveer 1996 en 2010. In 2022 zijn Gen Z’ers dus tussen de 12 en 26 jaar oud. De generatie groeide op in een tijd van internet, apps, sociale media en smartphone. Toch heeft ook een groot aantal volwassenen het platform ontdekt.
Er zitten momenteel 685.000 40+’ers op het platform. De verwachting is dat dit aantal gebruikers in 2023 alleen maar blijft stijgen.

STARTEN MET TIKTOK

Benieuwd hoe je TikTok succesvol kan inzetten voor jouw merk? Lees nu verder:

‍Tip 1: Speel snel in op de trends;
‍Tip 2: Kies je niche;
Tip 3: Wees creatief en opvallend;
Tip 4: Vertel een pakkend verhaal;
‍Tip 5: Post vaak en consistent.

Daarnaast kan je er voor kiezen om een betaalde advertentie te plaatsen, influencer(s) in te schakelen om je product te promoten of op je eigen account unieke content te plaatsen.

HEB JE NOG VRAGEN OVER TIKTOK MARKETING?

Is het voor jouw bedrijf of merk interessant om aan de slag te gaan op TikTok? Stap 1 is om te kijken of je doelgroep op TikTok zit. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op, zodat we samen met jou kunnen bekijken of TikTok interessant is om toe te voegen aan je marketingmix. Tot slot zit er nog maar één ding op: oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Bron: Marketingfacts.nl

Geef je merk een boost
Met ons branding advies
Geef je merk een boost
WIJ ZIJN LI MOON MERKMAKERS MET HOOFD EN HART. SINDS 2003.
Wij zijn Li Moon
Merkmakers met hoofd en hart. Sinds 2003.

Zoek je een creatieve oplossing?

Mail ons!
Op zoek naar een creatieve oplossing voor jouw communicatievraagstuk? Wil je informatie over de middelen die we voor je kunnen inzetten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend voorstel. Vul het antwoordformulier in dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op. Liever bellen? 023 534 34 30. Tot snel!

Li Moon deelt

Blog archief